Penetrant Test Nedir Ne İşe Yarar ?

Penetrant test özellikleri bozmadan, hasar vermeden tüm malzemenin tamamının veya bir kısmın muayenesine olanak veren testler tahribatsız muayene yöntemleri denir. Tahribatsız muayene, incelenen bölgedeki hataların nereden kaynaklandığını bulup hataları düzeltme imkânı verir. Bu test üretilen malzemenin güvenirliğini artırır.

Yüzey hatalarının tespitinde kullanılan yöntemlerden biri olan penetrant testi muayene yüzeyine açık süreksizlikler, içine kapiler etki (kılcallık) ile nüfuz etmiş olan penetran sıvısı geliştirici tarafından tekrar yüzeye çekilerek bazı belirtileri elde edilir.

Belirtiler

  • Gözenekli bir yapı ise yuvarlak belirtiler elde edilir.
  • Süreksizlikler çatlak türü ise çizgisel belirtiler,
  • Endüstrideki metalik veya metalik olmayan bütün malzemelerde beklenen yüzey hatalarının tespiti için kullanılabilir.

Yüzeylerindeki hataların tespitinde kullanılan ferromagnetik olmayan malzemelerin yüzeylerindeki hataların tespitinde kullanılır. Oldukça yaygın, basit ve hızlı bir yöntemdir. Temel olarak kapiler etki olayı ile ilgilidir. Tahribatsız muayenede kullanılan penetrantlar düşük gerilim ve yüksek kapiler etkiye sahiptir.

Gözeneksiz ,pürüzsüz malzemelerin yüzeylerinde çatlak veya gözeneklerin saptanmasında sıvı penetrant yani tahribatsız muayene yöntemi olarak tanımlanır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Kabul Ediyorum